Tragos Çiftliği : Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisi!

DSC_4663

Süt keçisi ırk ıslah süreci 2008 yılına dayanan, hastalıktan ari “Tragos Çiftliği”; Türkiye’nin önde gelen üç keçi çiftliği Baltalı, Kaprana ve Sarsar çiftliklerinin ölçek ekonomisini yakalarken verimliliği de artırmak amacıyla bir araya gelmesiyle Ağustos 2016’da İzmir’de kuruldu.

Çiftliğin ayırt edici özelliklerinin başında, sağmal keçilerle damızlık oğlakların bakım ve yetiştiriciliğinin iki ayrı kampüse ayrılarak uzmanlaşma sağlanmış olması geliyor.

Tragos Çiftliği-Seferihisar, laktasyon başına 1000 litre ortalamaya sahip sağmal keçiler ile sütünü sattığı Baltalı Gıda’nın mandırasına yakın konumlanarak doğal keçi sütü üretimine odaklanmış durumda. Tragos Çiftliği-Kemalpaşa ise, damızlık niteliklerini karşılayan Orta Doğu’ya adapte edilmiş Türk Saanen dişi ve erkek oğlakları doğumlarını izleyen 3 günden 7 aylık olana kadar büyütmekte.

Tragos Çiftliği böylece, süt keçiciliğine yeni başlayacaklar ya da sürüsünü yenilemek isteyen çiftlikler için yıllarla sürecek ve yüksek maliyetlerle ölçülecek çok önemli bir ıslah sürecini kısaltmış oluyor.

TRAGOS ÇİFTLİĞİ SEFERİHİSAR TRAGOS ÇİFTLİĞİ KEMALPAŞA
 DSC_3855  kemalpasa
Kaynak: Tragos Çiftliği 

Tragos Çiftliği: Damızlık Süt Keçisi ve Kaliteli Keçi Sütü Üretimi

Bir işletmenin yeni kurulma aşamasından hızla karlılığa geçişi yakalamasında, başlangıç sürüsünü oluşturan keçilerin niteliği belirleyici olur.

DSC_1546

Çiftlik yetiştiriciliğine uyum sağlamış yüksek verimli bir keçi sürüsü oluşturmak, pek çok parametre üzerinde uzun süreli emek ve çalışmanın, bilinçli bir şekilde ve eş zamanlı yapılmasını gerektirir. Bu parametrelerin içerisinde süt verimi, verim süresi, sütün besin madde içeriği, hastalıklara karşı direnç-sürünün bağışıklık mekanizmasının oluşturulması gibi karlılığı doğrudan etkileyenler kadar; vücut kondisyon puanı, doğum ağırlığı, çoklu doğum yapma, meme şekli ve yapısı, suni tohumlamaya yatkınlık, çevre-iklim koşullarına uyum gibi dolaylı etki edenler de bulunur.

Türkiye’de önemli bir damızlık keçi çiftliği olan Tragos Çiftliği olarak biz; bu uzun ve önemli süreçte elimizdeki hayvanlara ait kayıtları eksiksiz şekilde tutup; tüm parametrelere göre keçilerimizin fiziksel ve yapısal özelliklerini değerlendirerek uygun bir aşım programı ile ıslah sürecine maksimum katkı sağlıyoruz. Yılda dört kereye kadar uzayan sağmal keçi ve damızlık oğlak satış dönemlerimiz sayesinde hem sürüsünü yenilemek isteyen çiftlikler hem de süt keçiciliğine yeni başlayacaklar yıllarla sürecek çok önemli bir ıslah sürecini kısaltmış oluyorlar.

DSC_1543

Tragos Çiftliği: Çiftleştirme/Üreme/Islah Programı

Çiftliğimiz; Fransa genetik kökenli sperma; Ege Üniversitesi kaynaklı Avustralya kökenli safkan Saanen tekeler ve ithal Hollanda menşeili safkan Saanen tekelerin yerli sütlü keçilerle çiftleştirilmesi sonucunda, Türkiye ve Orta Doğu koşullarına uyum sağladığı devlet tarafından tescillenmiş, hastalıktan ari “Türk Saanen Keçisini” üretiyor.

Bizimkiler

Çiftliğimizde 2008 yılından bu yana yapılan ıslah faaliyetleri; ilk sürü içinden vücut yapısına ve boy-kiloya bakılarak bir grubun belirlenmesi ile başladı.  Zaman içinde Hollanda’dan seçilerek ithal edilen bir grup safkan Saanen keçi de damızlık için yetiştirilen çekirdek yerli sürüye eklendi.

Söz konusu ilk grubun eşeysel olgunluğa çok daha erken ulaşmasına rağmen 18. ayda çiftleştirilmesinin ardından, ikinci ve üçüncü doğumlarda yaş 15. ve 10. aya kadar düşürüldü.  Bu sayede damızlık olarak seçilen nüvenin önce kendi gelişimlerinin tamamlanması sağlandı ki bu da damızlık seçilen keçilerin yüksek cüsse/yüksek süt verimi yanında yüksek döl verimine ulaşmalarını da garantiledi.  Bu şekilde doğurdukları oğlaklarda ikizlik-üçüzlük oranı artarken, doğan oğlakların da 3,5kg civarında iri cüsseyle dünyaya gelmeleri de sağlanmış oldu.

Sonuç olarak başlangıç sürüsünde, hem annelerin hem oğlakların tüm verim potansiyellerinin yakalanması sağlandı.  Bu da keçinin hem geri kalan yaşamını, hem verim ömrünü, hem de genetik aktarımını olumlu etkilemekte.

Çiftliğimizde kural olarak belirlediğimiz çiftleşme programı gereği, ilk kez gebe bırakılan anaçlar safkan Saanen tekelerle her zaman elde aşım yapılır.  İkinci ve sonrası gebelikler için de, seçilen bir grup suni tohumlama yöntemi ile çiftleştirilirken geri kalanlar yine safkan Saanen tekelerle elde aşım yöntemi ile gebe bırakılır.

DSC_1750

Sınırlı sayıda yaptığımız suni tohumlama, yüksek verimli gen kaynaklarının hızlı bir şekilde sürüye aktarılması, yüksek döl verimi sağlaması ve aşım yoluyla bulaşan hastalıkların önüne geçilmesi açısından bugün bütün çiftlikler iç in çok önemli.  Ancak, uzun vadeli başarı elde edilmesi için, kullanılan spermanın kalitesi, seçilen tekenin özelliklerinin elinizdeki dişi keçi stokuna uyumu, tekenin denenmişliği, kan değişimi açısından sürekli aynı tekenin kullanılmaması gereği ve tabi uygulayıcının tecrübesi gibi noktalara çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Aşım ve tohumlamalarda bireysel aşım bilgilerinin kayıt edilmesi ve doğan oğlakların bu kayıtlar ışığında değerlendirilmesi ıslah sürecine elbette önemli katkı sağlıyor ve hedefe ulaşma sürecini de kısaltıyor.



  Suni Tohumlama Gebelik Oranı Doğum Oranı
2010 %30 1,90
2011 %63 1,96
2012 %71 2,10
2013 %88 2,56
2014 %91 2,60
2015 %94 2,70
2016 %95 2,90
Kaynak: Kaprana Çiftliği, Baltalı Çiftliği, Sarsar Çiftliği, Tragos Çiftliği 



İDEAL SAANEN DİŞİ KEÇİ TRAGOS ÇİFTLİĞİ’NDEKİ TÜRK SAANEN KEÇİSİ
saanen1 saanen2
saanen3 saanen4
Kaynak: ADGA, Tragos Çiftliği 

Mucize Keçi Sütünü Biz çok Seviyoruz!

Keçi sütünün inek sütüne göre içeriği benzer olsa da, protein yapısı açısından önemli farkları var.  Bu farklar sayesinde inek sütüne alerjisi olan insanların; özellikle bebeklerin keçi sütüne karşı alerjisi genellikle olmaz.  Keçi sütü sindiriminin diğer sütlere göre daha kolay oluşu sayesinde hastalar, yaşlılar ve bebekler için önemli bir besin kaynağı.  Ülser hastalarının kullanımına uygun olduğu gibi ileri ya şlarda kemik erimesine karşı da faydalı olur.


Keçi sütü mucizesi hakında daha fazla bilgi için lütfen:  http://www.baltali.com.tr/neden-keci-sutu/


Süt Değerleri*
Besin İnsan İnek Keçi
Enerji (kcal/100 ml) 68.00 69.00 70.00
Laktoz (%) 7.30 4.70 4.10
Protein (%) 1.10 3.50 3.20
Yağ (%) 4.00 3.60 3.80
Kolesterol (mg/100 ml) 20.00 15.00 12.00
Kül (%) 0.20 0.70 0.80
Kalsiyum (%) 0.04 0.18 0.19
Fosfor (%) 0.06 0.23 0.27
Demir (%) 0.20 0.06 0.07
Vitamin A (IU/g fat) 32.00 21.00 39.00
Vitamin D (IU/g fat) 0.30 0.70 0.70
Vitamin C (mg/100 ml) 3.00 2.00 2.00
Thiamin (μg/100 ml) 17.00 45.00 68.00
Riboflavin (μg/100 ml) 26.00 159.00 210.00
*kcal/100 ml bir enerji birimidir. 1 kcal = 1,000 kalori; IU = international unit, vitamin kudretini gösteriri; μg = mikrogram, 1/1000 miligram
Kaynak: American Dairy Goat Association, Tragos Çiftliği
Crea Dreams | Web Tasarım | İnternet Sitesi | Dijital Pazarlama